Wednesday, 20 July 2016

Onion Ring

Resepi "onion ring" (tanpa cheese) adalah resepi yang sangat mudah. Prosedurnya sama seperti prosedur membuat cendawan goreng. Kerangupan "onion ring" ini bergantung pada serbuk penaik (baking powder). Miss pernah buat "onion ring" tanpa serbuk penaik yang tetap sedap dan rangup, tetapi teksturnya lebih rangup dengan penggunaan serbuk penaik. Daripada bebarapa sites (thank you mr google)  dapat miss ringkaskan konsep penggunaan serbuk penaik.

Konsep:
Serbuk penaik/baking powder diperbuat daripada karbonat atau natrium bikarbonat (baking soda) dan asid lemah. Serbuk natrium bikarbonat,NaHCO3 dan asid lemah(serbuk kering) akan bertindak balas apabila serbuk penaik dalam keadaan basah atau dicampurkan dengan cecair. Tindak balas yang berlaku apabila serbuk penaik dalam keadaan basah ialah tindak balas asid-bes. Natrium bikarbonat yang bertindak sebagai bes lemah akan bertindak balas dengan asid lemah. Kedua-dua bahan ini tidak akan bertindak balas dalam bekas serbuk penaik sebab kedua-dua bahan ini tidak bercampur. Apabila dalam keadaan basah/dicampurkan dengan cecair, tindak balas berlaku dan akan menghasilkan buih-buih karbon dioksida. Buih-buih ini akan mengembang dan akan menipiskan campuran tepung yang kemudiaannya menghasilkan tepung yang lebih rangup.
Dalam resepi ini, cecair yang miss gunakan ialah susu cair.

Bahan-bahan:
  1. 5 ulas bawang merah
  2. 3 cawan tepung gandum
  3. 3 sudu kecil serbuk penaik
  4. 6 sudu besar serbuk lada hitam/lada putih
  5. 3 sudu kecil garam
  6. 2 biji telur
  7. 1/2 cawan susu cair
Cara-cara:
  1. Buangkan kulit bawang dan basuh dengan bersih. Kemudian hiris bawang bulat-bulat untuk membentuk "ring" dengan ketebalan sederhana.
  2. Pisahkan lapisan bawang satu-persatu.
  3. Dalam satu mangkuk, pukul telur dan campurkan dengan susu cair. Kacau sebati.
  4. Dalam bekas yang lain, campurkan tepung, serbuk penaik, serbuk lada hitam/putih, dan garam. Gaul sebati.
  5. Masukkan hirisan bawang tadi ke dalam campuran telur dan salut dengan campuran tepung.
  6. Goreng hirisan bawang yang disalut menggunakan menggunakan minyak yang panas sehingga sedikit keperangan.
"Precaution":
  1. Untuk mengelakkan pembaziran, kurangkan nisbah campuran tepung, serbuk penaik, serbuk lada hitam/putih dan garam. Miss gunakan 1 cawan tepung, 1 sudu kecil serbuk penaik, 1 sudu kecil garam dan 2 sudu besar serbuk lada hitam/putih. Seandainya campuran tepung tidak mencukupi barulah tambah lagi bahan-bahan ini menggunakan nisbah yang sama.
  2. Untuk memastikan "onion ring" uolls betul-betul rangup, "shake" hirisan bawang yang disalut tepung itu tadi. Ini untuk menyingkirkan tepung yang tidak diperlukan atau mngurangkan ketebalan tepung. Jika tepung terlalu tebal, keupayaan buih-buih karbon dioksida untuk merangupkan tepung akan berkurang. Buih-buih karbon dioksida yang terhasil tidak akan dapat mengurangkan/menipiskan tepung yang terlalu tebal.

Hasil:
Bawang yang sudah dibersihkan
      
Bawang dihiris mengikut
ketebalan sederhana



    
Bawang dihiris bulat-bulat

Campuran tepung,garam,serbuk
lada hitam,serbuk penaik



          
Campuran telur dan susu cair
Hirisan bawang dicelup ke
dalam campuran telur
                                                                                                                                                                  
    
Hirisan bawang disalut dengan tepung
     
Bawang digoreng
"Onion ring" siap

"Onion ring" sedap dicecah dengan sos dan apa-apa saja yang uolls suka.
Selamat mencuba! Yummy!!